Video en interdisciplinaire opleiding binnen moeder en kind zorg

Video en interdisciplinaire opleiding binnen moeder en kind zorg

Tijdens een doctoraatstraject zullen de ePortfolio proof-of-concepts gevalideerd worden in de multidisciplinaire setting van moeder-en-kind opleidingen met ontwikkeling en validering van een specifiek competentiekader. Naast de implementatie van multimedia als evaluatiemethodiek zal de ontwikkeling van het ePortfolio in de stimulatie en sturing van interdisciplinaire samenwerking binnen dit gezondheidszorgkader veel aandacht krijgen.
De doelstelling van dit onderzoek is de integratie van de wetenschappelijke basis, implementatie en evaluatie van gebruik van het ePortfolio in de moeder-en-kindsetting.

Team werkpakket 4: Prof. dr. Martin Valcke (PhD promotor), Prof. Dr. Koen Norga (PhD promotor), dr. Mieke Embo (PhD co-promotor), Marieke Robbrecht (Onderzoeker en PhD student), Prof. Dr. Koenraad Smets (Wetenschappelijke begeleidingscommissie), Prof. dr. Myriam Van Winckel (PhD hoofdpromotor), Prof. Dr. Steven Weyers (Promotor project, Wetenschappelijke begeleidingscommissie).

Joint PhD: UGent en UAntwerpen

Deeltaak 1: De creatie van gevalideerde competentiekaders/criteria voor verschillende arts-specialisten in opleiding binnen Moeder-en-Kind setting

Voor zowel pediatrie als gynaecologie zal een nieuw competentiekader ontwikkeld en gevalideerd worden. De ontwikkeling gebeurt op basis van analyse van de bestaande (inter)nationale kaders en een daaropvolgende ordening volgens het CanMEDS competentiekader. Na een grondige evaluatie door de onderzoeksgroep wordt het kader door middel van een Delphi studie gevalideerd bij experten van het werkveld .

Voor de andere gezondheidszorg professionals binnen de Moeder-en-Kind setting, oa. vroedvrouwen worden de competentiekaders binnen werkpakket 6 ontwikkeld. De nieuwe competentiekaders zullen gebruikt worden in het ePortfolio dat ontwikkeld wordt in werkpakket 1, en zal tevens de leidraad zijn voor de volgende twee deeltaken.

Deeltaak 2: Het gebruik van multimedia (audio en/of video) als een alternatief voor directe observatie

Tijdens het werkplekleren in de gezondheidszorg is directe observatie niet altijd vanzelfsprekend. Desondanks geeft directe observatie veel voordelen aan de opleiders alsook arts-assistenten met betrekking tot feedback en evaluatie. Daarom zullen we een tool ontwikkelen die geschikt is aangaande onderwijskundige en wettelijke voorwaarden.

Als eerste zal een review uitgevoerd worden van de huidige bestaande methoden waarin audio of video momenteel gebruikt wordt bij opleidingen in de gezondheidszorg binnen een ziekenhuis setting, met een analyse van de context en voorwaarden voor gebruik. Aanvullend zal via focusgroepen het huidige gebruik ervan in de verschillende opleidingen tot ziekenhuisspecialist in Vlaanderen in kaart gebracht worden.

Daarna zal een methode ontwikkeld worden die toepasbaar is en getest wordt in de context van een Vlaams opleidingsziekenhuis. Dit zal de haalbaarheid van de methode verzekeren. Bijkomend kunnen we op die manier in kaart brengen welke competenties, van het kader uitgewerkt in deeltaak 1, geschikt zijn voor training met behulp van het gebruik van multimedia.

Als laatste zal er een studie gebeuren naar de voordelen en het leereffect van deze methode om te evalueren of het daadwerkelijk de opleiding verbetert en indien dat niet voldoende blijkt, hoe we de methode kunnen verbeteren om ze meer geschikt te maken als opleidingstool.

Deeltaak 3: het stimuleren, ondersteunen en verbeteren van interdisciplinaire samenwerking

Doeltreffende interdisciplinaire samenwerking is gunstig voor patiëntveiligheid en de kwaliteit van de gezondheidszorg. Echter is het niet duidelijk of in de opleiding tot ziekenhuisspecialist er ook een degelijke training plaatsvindt om deze samenwerking op een gunstige manier te laten verlopen. Daarom willen we een tool ontwikkelen die interdisciplinaire samenwerking stimuleert, ondersteunt en verbetert tijdens werkplekleren. Door deze tool te implementeren in het ePortfolio, willen we scaffolding learning ondersteunen.

Eerst is het nodig om de competenties aangaande interdisciplinaire samenwerking vast te stellen die verwacht worden van de verschillende actoren in de moeder-en-kindzorg. Dit zal enerzijds gedaan worden als onderdeel van deeltaak 1, anderzijds zal een grondige literatuurstudie uitgevoerd worden. Tijdens focusgroepen brengen we de huidige staat van dergelijke training tijdens werkplekleren in Vlaanderen in kaart. Met  deze informatie in ons achterhoofd, zullen we een tool ontwikkelen die interdisciplinaire samenwerking ondersteunt en aanmoedigt. Net zoals in deeltaak 1 zal ook deze tool getest worden in de context van een Vlaams opleidingsziekenhuis.

Uiteraard zal hierna een studie uitgevoerd worden naar het effect van deze tool op de kwaliteit van samenwerking zodat kan geëvalueerd worden of er inderdaad een verbetering is naar interdisciplinaire samenwerking toe en hoe dit eventueel nog kan aangepast worden voor een betere opleiding.

Meer informatie

Alle bovenstaande taken zullen uitgevoerd worden door middel van een intense samenwerking met de andere werkpakketten. Voor meer informatie betreffende dit werkpakket kan u contact opnemen met onderzoeker Marieke Robbrecht door op onderstaande knop te klikken.

Download hier de flyer van werkpakket 4